Bite Solutions logo

De verschillen tussen de Watervalmethode en de Agile-methode

Projectmatig werken. We hebben er allemaal wel eens van gehoord. Het is manier om doelgericht en resultaatgericht te werken aan verschillende projecten. Door de jaren heen zijn er verschillende methoden ontwikkeld om het projectmatig werken simpeler en doeltreffender te maken. In het verleden was de ‘watervalmethode’ erg populair omdat het project gesplitst werd in een reeks vooraf gedefinieerde fasen. Deze methode verliest snel aan populariteit terwijl de Agile-methode juist steeds meer wordt toegepast. Maar waarom is dat? Dat vertellen wij in deze blog.

Watervalmethode

De watervalmethode is dus een methode waarin het project gesplitst is in vooraf gedefinieerde fasen. Daarbij is het van groot belang dat alle requirements van te voren helder zijn en niet meer tijdens het project kunnen worden aangepast, wat vaak het geval is bij kleine projecten die snel moeten worden opgeleverd. Bij het gebruik van de watervalmethode komen alle fasen (planning > ontwikkeling > prototyping > testen > oplevering) slechts eenmalig voorbij. Het eindproduct zal pas aan het einde van het gehele project worden getest. De kans op bugs daarbij is zeer groot. Het is dan zeer lastig én zeer prijzig om wijzigingen in de afgesloten fasen aan te brengen.

Agile-methode

De Agile-methode is als het ware opgebouwd in verschillende kleine projecten (sprints) en dat heeft een groot voordeel. Omdat alle fasen in een project worden gezien als sprints worden planning, ontwikkeling, prototyping, testen en oplevering dus meerdere keren tijdens het project doorlopen. Omdat het eindproduct in elke sprint aan het einde getest wordt zijn deze eenvoudig te repareren en is de kans op eventuele bugs bij het opleveren van het eindproduct minimaal. Daarnaast kan de klant requirements tijdens het project nog aanpassen zonder dat dat grote problemen oplevert.

Minder risico met de Agile-methode

De Nederlandse vertaling van het woord ‘agile’ is ‘lenig’. Vanwege de lenigheid die zit ingebakken in de Agile-methode wordt het voor de klant makkelijker om bij te sturen wanneer dit nodig is. Mocht hij of zij de requirements gedurende het project nog willen aanpassen dan is dat mogelijk. Daarnaast is het voor het projectteam eenvoudig om (eventuele) bugs op te sporen die tijdens de testfase in de verschillende sprints worden gehouden. Dit alles is niet mogelijk bij de watervalmethode.

De vraag of de keuze voor de Agile-methode altijd de beste keuze is voor het projectmatig werken is lastig te beantwoorden. Het antwoord daarop kan namelijk ‘nee’ zijn. Het is belangrijk om je te realiseren dat het Agile werken niet altijd de meest goedkope manier van werken is. Komt het voor dat alle informatie al vooraf beschikbaar is en gaat het om een klein project dat snel moet worden opgeleverd? Dan is de watervalmethode wellicht een betere keuze. Voldoet het eindproduct niet aan de eisen van de klant, dan is de ‘waste’ erg groot. Met de Agile-methode is dit risico minder groot. Je komt er hoogstens na afloop van een sprint achter dat de sprint voor niks is geweest. Echter komt het gehele eindproduct daar niet mee in gevaar.