Bite Solutions logo

Handige tips voor een perfecte scrumsprint

Stel je voor: je bent Scrum Master van een projectteam en jullie zijn goed op weg. Toch hoor je af en toe van de projectleden dat een sprint minder lekker liep dan de sprint daarvoor. Steeds op dezelfde manier aanpakken gaat vervelen en kan problemen opleveren tussen verschillende projectleden. Toch voer je alles volgens het boekje uit en pas je alles toe wat je tijdens de training van Scrum Master hebt geleerd en heb je het idee dat je meer kan doen om je projectleden te motiveren. Herken je dit? Lees dan vooral verder, want in deze blog geven wij jou een aantal tips om elke sprint tóch succesvol te doorlopen!

Verschillende manieren van een retrospective

Aan het einde van elke sprint heb je met je projectteam een retrospective. Daarin reflecteer je op het teamproces, de werkwijze en de onderlinge relaties tussen de projectleden. Een retrospective kan op verschillende manier worden gehouden. Tijdens een ‘standaard’ retrospective ga je samen met je projectteam na wat er goed is gegaan en wat er beter kan. Bij het veelvoudig houden van een ‘standaard’ retrospective zorg je ervoor dat de input vanuit het projectteam uiteindelijk minder zal worden omdat men het als saai of eentonig zal ervaren. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om een retrospective te houden. Van het leegeten van een zak M&M’s tot aan Story Telling, het is allemaal mogelijk. Op deze manier zorg jij als Scrum Master ervoor dat elke retrospective nooit meer eentonig zal zijn!

Zet het projectteam in de spotlights

Als Scrum Master wordt jij beoordeelt op het succes dat het projectteam behaalt. Doe er dus alles aan om het projectteam zo goed mogelijk te laten presteren. Heeft het projectteam aan het einde van een sprint uitzonderlijk goed gepresteerd? Strijk niet alleen met de eer, maar laat iedereen weten wat voor prestatie het gehele projectteam heeft neergezet. Beloon ze daarnaast met bijvoorbeeld een taart, een dagje uit of geef ze een paar uur eerder vrij. Hoe je ze beloont maakt niet uit, maar zorg ervoor dat je de successen van het projectteam viert.

Een zelfsturend team

Een projectteam dat werkt volgens de Scrummethode werkt meestal als een zelfsturend team. Je bent dat wel Scrum Master, maar probeer niet overal antwoord op te geven en op alle problemen direct een oplossing te bieden. Laat stilte vallen en observeer wat er gebeurt. Een écht zelfsturend team zal ook vanzelf dingen oppakken wanneer dat nodig is. Lossen ze dat zelf op? Dan geeft ze dat een gevoel van waardering. Lukt ze dat niet? Dan vragen ze vanzelf wel om hulp!

Wees als een dirigent

Je bent als Scrum Master net een dirigent. Je hebt de verantwoordelijkheid over een projectteam en moet er voor zorgen dat ze werken in volledige harmonie. Het gaat niet om macht maar om verantwoordelijkheid. Jij zorgt ervoor dat individuen samen iets creëren, iets wat ze los van elkaar niet voor elkaar krijgen.

Op zoek naar een ervaren Scrum Master? Neem dan gerust contact met ons op.