Bite Solutions logo

Wat doet een Scrum master?

Als jouw bedrijf ervoor heeft gekozen om te gaan scrummen, zijn er verschillende problemen waar je tegenaan kan lopen. Eén van die problemen is het succesvol invullen van de rol van de Scrum master. Vooral als er binnen jouw bedrijf nog nooit eerder iemand heeft gescrumd, kan het onduidelijk zijn hoe deze rol precies ingevuld moet worden. In deze blog zullen we daarom Scrum master betekenis geven, zodat jij straks succesvol kan scrummen.

Wat is een Scrum master?

De focus van de Scrum master ligt op het Scrum proces. Hij/zij houdt er rekening mee dat het scrummen succesvol wordt gedaan, en dat iedereen die deelneemt aan het team, zich fijn voelt. Gedurende een sprint, moeten er verschillende meetings plaatsvinden, zoals de Daily Stand-Ups, de Sprint Review en de Sprint Retrospective. Het is aan de Scrum master om deze meetings te organiseren, door bijvoorbeeld alle belanghebbenden uit te nodigen en een locatie te regelen. Vaak bestaat een meeting alleen uit het SCRUM-team, maar bij een Sprint Review kunnen er ook externe stakeholders uitgenodigd worden, om de producten te bekijken. De SCRUM-master is de gespreksleider bij de Daily Stand-Ups en de Sprint Retrospective, en zorgt er ook voor dat deze zo lang duren als dat ze mogen duren. De Sprint Review wordt begeleid door de Product Owner.

Wat is het verschil tussen een Scrum master en een Product Owner?

Een probleem dat zich veel voordoet is dat de Scrum master de taken van de Product Owner overneemt, en de Product Owner taken overneemt van de Scrum master. Het verschil tussen deze twee is echter gemakkelijk te herkennen: de Scrum master is bezig met Scrum processen en teamleden, de Product Owner houdt zich bezig met de producten, en de processen hier omheen. Dit is ook waarom de Product Owner de Sprint Review begeleidt, aangezien hij/zij degene zal zijn binnen het project die het meeste weet over deze producten.

Het kan als Developer lastig zijn om te weten aan wie je je vragen moet stellen: de Scrum master of de Product Owner. Als dit bij jou het geval is, is het belangrijk om jezelf te vragen waar jouw vraag over gaat. Als jouw vraag gerelateerd is aan het product, of het ontwikkelen hiervan, kan je je vraag aan de Product Owner vragen. Gaat jouw vraag over jouw functioneren in het team, of heeft het daar mee te maken? Dan is jouw vraag geschikt voor de Scrum master.

Hulp bij het scrummen

Het kan altijd het geval zijn dat de invulling van de Scrum master een taak is die voor niemand binnen jouw team is weggelegd. Of, misschien vind jij het fijner om dit door een specialist te laten doen, zodat jij zeker weet dat het succesvol wordt gedaan. Bij ons ben je dan aan het juiste adres: onze Scrum masters helpen jouw team graag!