Bite Solutions logo

De verschillen tussen de Watervalmethode en de Agile-methode

Een ander woord voor “Agile” is “flexibel”. De Agile betekenis is dus eigenlijk flexibel werken. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat je makkelijk op veranderingen, of onverwachte problemen in kunt springen. Vandaag leggen wij jou uit hoe je het beste Agile kan werken!

Hoe werk je Agile?

Wanneer je Agile werkt, verdeel je het werk van bijvoorbeeld twee maanden, over periodes van twee weken. Zo’n periode wordt een sprint genoemd. Voorafgaand van een sprint weet je precies wat je in deze sprint te doen staat, en wat de progressie is die je aan het eind van de sprint geboekt hebt. Aan het eind van een sprint laat je aan je teamleden zien wat jij de afgelopen sprint hebt gedaan, zodat zij up-to-date blijven, en het product ook kunnen voorzien van een kwaliteitscontrole. Door te werken volgens een Agile werkwijze wordt het makkelijker om problemen aan te pakken, omdat je het probleem veel kleiner houdt. Het is makkelijker om na een periode van twee weken ergens op in te springen, dan na een periode van twee maand. Ook is er aan het einde van een sprint ruimte om feedback te geven op jouw collega’s. Door dit in kleine periodes te doen, zorg je voor een optimale werksfeer.

De Agile Coach

Wanneer jouw team net begint aan een Agile werkwijze, kan het best moeilijk zijn om het vanaf het begin af aan goed te doen. Een Agile Coach kan hierbij helpen. Een Agile Coach zorgt voor een optimale werksfeer. Dit doet hij of zij door erachter te komen wat voor het team de beste agile methode is; denk hierbij aan SCRUM, of het gebruik van een Kanban board. Zodra een Agile Coach erachter is wat werkt voor zijn of haar team, zorgt hij voor de nodige kennis over deze werkwijze. Vooral in de beginfase zal hij of zij ingrijpen wanneer dit nodig is, en informeren over de juiste werkwijze in dit geval. Wanneer het team beter begint te functioneren volgens de agile methode, is het mogelijk dat de Agile Coach een stapje terug neemt, om het team ook zelfstandig problemen op te laten lossen.

Starten met Agile werken

Als Agile werken voor iedereen binnen jouw bedrijf nieuw is, kan het lastig zijn om een geschikt persoon aan te wijzen om het project te leiden. Op zoek naar iemand met ervaring? Onze scrum masters leiden een scrumproject in goede banen. De scrum master coacht het zelfsturende scrumteam bij de uitvoer van het project en zorgt ervoor dat de teamleden hun werk adequaat en volgens de scrummethoden (kunnen) uitvoeren.